Puebla – Cholula

Posted by on 19 februari 2024

18 februari 2024

De zon scheen vanochtend….dat wordt toch anders wakker! De ontbijttafel was weer prachtig gedekt en deze keer buiten op de patio. Alles in blauw tinten….echt fantastisch! We hebben besloten om nog een nacht extra hier te blijven en vandaag naar Cholula te gaan. Hier moet een prachtige kerk staan, dus we gaan eens op onderzoek uit.

Terwijl we daar naar toe rijden zien we de vulkaan met besneeuwde bergtop opdoemen en tegen die achtergrond een gele kerk met een koepeltje. Hopen dat het straks nog zo helder is en we dit beter kunnen bekijken.

De straten in Cholula zijn leeg. Het lijkt wel zondag! Weinig verkeer, maar ook weinig mensen. We gaan op zoek naar die kerk en die vinden we. Ook hier zijn nauwelijks mensen. Een aantal mensen staan bij een heilige en men lijkt alle bedels aan het beeld te checken. Echter weten we niet precies wat de bedoeling is. We slaan het gade vanuit de banken, maar het blijft duren. We besluiten wat verder naar voren te lopen om de kerk wat beter te bezichtigen. Fout besluit! We werden aangesproken in het Spaans. Wat ze zeiden geen idee, maar het was duidelijk dat we daar niet mochten zijn. We willen de bank terug inschuiven, maar ook dat was niet de bedoeling….we moesten eruit. Nou dit was geen staaltje gastvrijheid. We gaan op zoek naar koffie en lopen daarna nog wel even terug. We belanden in een gezellig binnentuintje en pakken daar wat zonnestralen mee. Het lijkt wel lenteweer, maar dat is prima in vergelijking met gisteren. Vervolgens lopen we terug en men lijkt klaar te zijn, maar jeetje bij elke stap die we zetten zet de “bewaker” er ook één. We houden het voor gezien en gaan op zoek naar het centrum.

Via een andere kerk in een andere stijl, waar overigens ook nauwelijks mensen waren zijn we naar het centrum van dit dorp gereden. Okay….wat is hier aan de hand? Straten afgezet en op elke hoek van de straat een politieagent. Veel mensen op de been en geen parkeerplek te vinden….mmmm….we proberen de auto aan de andere zijde van een drukke weg te parkeren, zodat we iets verder van het centrum zijn. Dit lukt en we wandelen terug. Op het centrale plein horen we muziek….het heeft wat weg van carnavalsmuziek en we horen harde schoten. We hebben op dat moment nog geen idee. Dan komen de dranghekken in het zicht en rijen mensen langs de kant van de weg. In een optocht komen er verkleden mensen voorbij. Dansend op de dweilorkesten en elke groep heeft een aantal mensen die de lucht in schieten met een geweer (gevuld met een soort van rotje). Enorm kabaal! We blijven even kijken, maar het doet zeer aan de oren. We duiken een cafeetje in en nuttigen daar onze lunch, maar ook hier zorgen de schoten voor luchttrillingen. De koffiezakjes vallen van de toonbank van het lawaai. We proberen te achterhalen wat het nu precies is, maar we komen met Google Translate niet verder dan het een traditie is. We weten in ieder geval dat waar al die mensen waren die we eerder op de dag nergens zagen.

We gaan op zoek naar de kerk die gebouwd is op de piramide en we dus bij aanvang van de dag gezien hadden. We moeten heel wat trappen omhoog klimmen om daar te komen. Eenmaal boven moesten we in de rij om binnen te kunnen. Als je een donatie deed mocht je een zakje gewijd water meenemen. De goudvissen ontbraken erin, maar zo zagen de gevulde zakjes eruit. De kerk was schitterend overigens (wel erg druk weer van binnen) en het gaf een mooi uitzicht over de omgeving. De vulkaan was iets meer in de wolken verdwenen ten opzicht van deze ochtend. Opvallend was ook trouwens dat hier heel veel mensen aan het vliegeren waren. Ook dit was wel een mooi zicht. Al die gekleurde vliegers aan de hemel.

Het was weer een mooi dagje met onverwachte zaken, maar dat maakt het toch ook weer leuk.
Vanavond gaan we genieten van een “gewoon” hard broodje belegd met tomaat. We hebben geen puf meer om op zoek te gaan naar een eetgelegenheid.

Warme groet,

Ria en Linda

One Response to Puebla – Cholula

  1. Moeders

    In Spanje hebben ze ook die traditie van hard knallen, maar waarom…….Joost mag het weten.
    We hebben ons eens laten vertellen dat het ter eren van de patroonheilige is van die plaats maar ook dat is maar van horen zeggen.
    Het zal voor jullie wel wennen zijn aan die temperaturen na die hitte van de vorige weken.
    Vandaag komt ome Kees en tante Beppie ook naar deze camping.
    Lieve groetjes van moeders en ook vaders natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *