Puebla

Posted by on 18 februari 2024

17 februari 2024

Vanochtend regende het….het was grauw en 10 graden. Voorspelling voor vandaag: regen tot in ieder geval 14 uur en 13 graden. Ai ai….maar de andere kant is dan: goed wandelweer.

Het ontbijt was echt om door een ringetje te halen. Een prachtig gedekte tafel en het ontbrak ons aan niets. De eigenaresse wil alleen maar dat we blij zijn en doet er alles aan om blije gezichten te zien. Zij kookt typisch Mexicaans, maar had alle begrip dat Linda dat echt allemaal niet ging eten. Zij zoekt dan wel alternatieven waar ze wel blij van wordt….het moet vooral niet het gevoel van een internaat zijn, zegt ze dan.
We krijgen nog allerlei tips mee voor vandaag en na ruim een uur gaan we van tafel. Dat hebben we eerder nog niet gehaald aan de ontbijttafel. 😀

De lucht zit dicht en het regent nog steeds, dus de regenjassen uit de rugzakken. Lange broeken en vesten aan en vamos.

We doen de eerste kerk aan, die op onze weg naar het centrum ligt. Even schuilen en rusten om vervolgens op weg naar te gaan naar de kathedraal. Deze is erg bewerkelijk van binnen, maar daardoor ook wel weer mooi. Er staan vele biechthokjes. We zijn benieuwd of ze nog veel gebruikt worden.

Even opwarmen met een bak koffie en jaja….ook iets lekkers erbij. We moeten even bedenken wat we te vieren hebben, maar nemen de verjaardag van Noor als goed excuus.

Vanuit hier gaan we naar het cultureel centrum. Er werd hier volop muziek gemaakt. Dit was overdekt en er stonden allemaal stoeltjes en de Mexicanen zitten dan echt te luisteren en te kijken naar het optreden. Het klonk overigens ook wel lekker. We zoeken de eerste verdieping op, omdat daar een hele oude bibliotheek gehuisvest is. Deze stamt namelijk uit 1646. Rijen met oude boeken….het deed echt denken aan de universiteitsbibliotheek in Nijmegen.

We dwalen door de straten, die vaak versiert zijn met Talavera. De beroemde gebakken tegeltjes. Er staan ook veel standbeelden in de straten. Soms zijn het heiligen, maar ook lezende mannen op een bankjes, zangers of schilders. We zigzaggen door een markt, maar het geeft een ander beeld als de ondernemers hun waar moeten beschermen met zeilen. We komen langs een grote muurschildering die de overwinning tegen de Fransen symboliseert. Vervolgens komen we langs een straat waar allerlei schilders zitten te schilderen. Ook hier is het jammer dat het regent. Er staan zoveel bankjes waar je anders echt kunt gaan zitten genieten van deze omgeving, maar het is niet anders.
We komen door een straat met alleen met zoetigheden. De geur en de kleuren….het is niet te beschrijven!

We komen nog uitgelopen op een plein waar een groep jongens en meiden traditionele dansen laten zien. Het heeft wel wat weg van onze walsmuziek. Altijd leuk om even te kijken en toch ook opvallend dat hier vele Mexicanen blijven staan om hen te bewonderen.

Bijna in alle kerken die we aan doen zijn communicanten. De meisjes hier over het algemeen in het wit en lange jurken. Het zijn net bruiden. De jongens in witte pakken met een sjerp om, waarop staat dat zij hun communie doen. Bloemen aan de kerkbanken en soms hele bloemenbogen. Hier is echt nog sprake van vele communicanten, terwijl in Nederland het bijna lijkt uit te sterven.
Vervolgens zitten we nog in een kerk en blijken we ineens in een doopmis te zitten. We sluipen daar toch maar stilletjes weg.

We sluiten af bij de kapel van Rosario. Ongelooflijk wat we daar zien zo bewerkt, zo veel bladgoud, zoveel afbeeldingen…zo druk, maar je moet het gezien hebben.

Inmiddels zijn we total loss van deze dag lopen. We eten iets eenvoudigs en lopen terug naar huis. Het is goed geweest. We moeten gaan bedenken vanavond of we door trekken morgen of dat we er nog een dag achteraan plakken hier om ook de omgeving te verkennen. Wat een vraagstukken kan een mens hebben op een vakantie.

Lieve groet,

Ria en Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *