Tulum – ruïnes

Posted by on 14 februari 2024

13 februari 2024

Geen wekker en toch lekker vroeg wakker, zodat we op tijd naar de ruïnes kunnen. Het is nu nog maar een graad of 25 en dat is voor zo’n bezichtiging wel fijn.
Het is slechts een kwartiertje rijden en het is vanaf het begin al duidelijk dat er hier meer toerisme is. Bij de poort worden we al stil gezet en krijgen we uitleg over een deal met een gids. Maar wij denken het zelf te kunnen, want we hebben ook al gelezen dat er bordjes met uitleg staan in het park. Dus we slaan het aanbod af en rijden de parkeerplaats op.

Poeh….de parkeerplaats lijkt wel een beetje op die van de Efteling zo groot. We komen op een plein uit en begin maar met zoeken waar de ingang is. Dat staat dan eigenlijk weer niet zo duidelijk aan gegeven. Maar we vragen het iemand en die wijst ons de weg. Bij een stalletjes betalen we de entree van het bosgebied en na het volgens van een lang pad betalen we de entree van de ruïnes. Ook hier timmeren ze hard aan de weg. Er wordt een nieuwe ingang opgetrokken met moderne bordjes wat je waar kunt vinden en zelfs hier staat ook de afstand naar de Maya trein er al bij. Maar goed….hier hebben we zeker niet het gevoel dat we alleen zijn. We hebben het idee dat we hier veel Amerikanen zien, maar dat is een beetje afgeleid van hun omvang en hun Engelse uitspraak. We horen overigens door heel Mexico ook veel Frans. Zouden zij vanuit Canada komen of toch vanuit Europa?

We volgen het pad langs diverse ruïnes en we zien vele leguanen liggen te zonnen. Zij hebben de Maya stad zo ongeveer overgenomen. Dit Maya complex is het enige complex wat aan zee ligt. Het kasteel ligt op een klif en kijkt dus over de zee uit. Een huis wat op een cenote ligt en een tempel voor de wind. We zijn blij dat we naar Calakmul zijn geweest. Dat complex heeft veel meer indruk op ons gemaakt. In een goed uur hebben we alles gezien en verlaten we de vindplaats. We komen terug op dat binnenplein. Daar staan mannen met apen en leguanen aan touwtjes met de vraag of we op de foto willen. Dit is nu precies wat wij niet zoeken op vakantie. Wij drinken hier dan ook geen koffie en besluiten terug naar het centrum te gaan.

We strijken neer bij de bakker waar we gisteren ook genoten hebben van het lekkers. Vandaag kunnen we lekker buiten zitten, omdat er een schaduwplekje vrij is en de temperatuur net iets milder is dan gisteren. We laten het ons hier weer goed smaken. We wandelen nog even door de straten en rijden dan naar Tulum Beach.
Hier liggen alle beachclubs, maar wij gaan op zoek naar het publieke deel. Opvallend in dat deel zijn dus geen bomen, geen ligbedjes en maar een heel smal stuk strand. Wel varen er mooie pelikanen op het water, die af en toe opvliegen en weer in het water duiken voor een visje. Blijven ook machtig mooie beesten. Wij lopen een eindje richting de straat met de clubs, maar dat is het toch niet voor ons. We lopen terug naar de auto en rijden op ons gemakje terug naar Tulum Pueblo.
We maken een tussenstop bij de supermarkt en kopen de ingrediënten voor het avondeten.

We puzzelen vanmiddag even uit hoe laat we vrijdag de auto in moeten leveren en wat dus handig is om de nacht in Cancun door te brengen. Niet ons meest favoriete onderdeel omdat we graag met de dag leven tijdens de vakantie.

Oooohhhh en weet je wat we ook gezien hebben: de droom voor ons pensioen. Zo’n camper op hoge wielen waarmee je waarschijnlijk heel Noord, Midden en Zuid Amerika mee kan doorkruisen….maar ja dan moet Ria wel even haar vrachtwagenrijbewijs gaan halen….mmmm

Nou op naar de dag van morgen….

Vrolijke groet,

Ria en Linda

One Response to Tulum – ruïnes

  1. Moeders

    Hop Ria aan het werk je hebt nu nog tijd zat om dat grote rijbewijs te halen.
    Groetjes uit het zonnige Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *