Bacalar – Chetumal

Posted by on 11 februari 2024

10 februari 2024

Vandaag hadden we eigenlijk maar twee doelen: geld en benzine tanken. Beide is gelukt….joehoe…
We zijn naar Chetumal gereden. De laatste stad voor de grens naar Belize. Er waren veel wegwerkzaamheden, dus ondanks dat deze stad niet ver weg ligt kostte het toch veel tijd om daar te komen.

De stad oogt grauw en grijs. Het ademt eigenlijk weinig leven uit. We zoeken daar ook een supermarkt, die ons kan voorzien van een nieuwe koeltas. De onze heeft het niet overleeft en met deze temperaturen is het wel fijn om deze te hebben. Na drie supermarkten hebben we er één gevonden, die einde van de week ook mee het vliegtuig in kan. We besluiten vanavond ook lekker te picknicken en kopen harde broodjes en wat beleg voor op deze broodjes.

We rijden nog even naar de boulevard om te zien of daar meer leven is. We zien dat hier wel carnaval is, maar waarschijnlijk vanavond pas. Nu is het uitgestorven, maar de temperatuur is ook hoog dus waarschijnlijk is iedereen nu met siësta voordat ze fiësta gaan vieren.

We rijden daarom terug naar huis en ook deze rit duurt weer even gezien de werkzaamheden aan en langs de weg.
Als we thuis zijn lopen we nog even naar het dorp en drinken daar wat, maar ook hier is het erg rustig. Het voelt ook klam aan en in de zon is het echt warm. Er varen soms wat dreigende wolken over, maar ze geven geen water.

Vanavond picknicken we eerst en gaan daarna nog een ijsje eten bij Annie. Dat ijsje eten we in het park op, waar het ondertussen wemelt van de mensen. We hebben wel eens lekkerder ijs op. Annie mag van ons nog wel wat oefenen. Omdat het nu een stuk lekkerder is buiten lopen we nog een rondje door het centrum. Er staan links en rechts kraampjes met handwerk (gehaakte bikini’s, oorbellen van veren, kettingen van stenen e.d.). We lopen nog langs een restaurant waar de man die altijd ons ontbijt verzorgd aan het werk is. Jeetje…dubbele diensten draaien of twee banden hebben, kennen ze hier dus ook.

Dan horen we gefluit en getrommel en we worden nieuwsgierig. De paal waar we heel de week al langs lopen, maar niet weten waar het voor diende is nu in gebruik. Bovenin de ongeveer 30 meter hoge paal zitten vier indianen en een vijfde speelt fluit en slaat een trommeltje. Ze gaan de dans van de vliegers doen. Het ritueel bestaat uit dans en het beklimmen van een hoge paal vanwaar vier van de vijf deelnemers – vastgebonden aan touwen – naar beneden springen om naar de grond af te dalen. De vijfde blijft achter bovenop de paal, terwijl hij danst en speelt op een fluit en een trommel. Volgens de overlevering is het ritueel bedacht om de goden te vragen een einde te maken aan een ernstige droogte.
Het is indrukwekkend om te zien!

Wat een verrassing op zaterdagavond! Nu maar hopen dat de regen morgen niet met bakken uit de hemel gaat komen.

Warme groet,

Ria en Linda

One Response to Bacalar – Chetumal

  1. Lonneke

    Wat een mooie reis.. heerlijk om weer mee te lezen! Geniet er lekker van meiden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *