Swaziland – St. Lucia

Posted by on 10 november 2022

9 november 2022

De zon kwam al vroeg op in Swaziland en toen we om half zes buiten keken stonden de impala’s om Willard heen. Ze stonden op hun gemak te grazen. Wat een genot om zo wakker te worden. Niet veel later kwamen de Kudu’s voorbij. Het is fascinerend om te zien hoe ieder beest in de kudde zijn taak lijkt te hebben. Een soort van verkenner, die vooruit gaat, maar ook hoe zij allemaal een andere kant op kijken als ze hun gras staan te eten. Op die manier overzien zij heel de omgeving. 

Om 7 uur gaan we met een open jeep en een gids door het park heen. We hebben zoveel geluk, want de hemel is strak blauw en de zon schijnt heerlijk. De gids legt ons van alles uit over de diverse antilopen die hier leven. De neushoorn en het nijlpaard leven hier niet meer. Zij waren gevaarlijk voor de mensen in deze omgeving, dus zij leven in een ander wildpark. Wel kwamen we zebra’s tegen en wildebeesten. Even uit de jeep om naar een krokodil te kijken, die haar nest ligt te bewaken. Zij waakt circa drie maanden bij haar nest. Als zij geluid vanuit de grond hoort komen weet ze dat haar eieren aan het uit komen zijn en dan graaft ze deze weer terug op. Het is toch mooi hoe de natuur werkt. De gids legt ook uit dat wanneer een mannetjes antiloop, die verliest van een ander mannetje in de kudde zich aansluit bij een ander diersoort. Zij kennen geen concurrentie. Sterker nog zijn helpen elkaar wanneer de vijand nadert. De een hoort beter en de ander ziet beter, dus samen zijn zin sterk. Daarnaast splitsen zij zich als ze aangevallen worden, zodat de vijand in verwarring gebracht wordt en niet direct weet welke kant hij moet kiezen.

Rond half negen waren we terug, dus tijd om nu gezellig te ontbijten. Verder was het lummeldag. Tijd om de was te doen, zodat we er weer even tegenaan kunnen. Lekker op ons gemak douchen…er is immers niemand meer op het kamp dus we hebben alle tijd in de badkamer. Vanmiddag een bakske koffie drinken in het restaurant, zodat we ook onze beweging hebben gehad.

Tegen vijf uur de bbq aan, zodat we nog met licht kunnen eten. Ondertussen zagen we de zon ondergaan achter de bergen. Wat een genot om in Swaziland te zijn.

Nog even bedenken hoe we morgen door naar het volgende plek trekken en dan is om half acht toch echt weer tijd om richting ons bed te vertrekken.

Het is inmiddels donker en op de krekels na is de natuur inmiddels ook stil.

Warme groet,

Ria en Linda 

One Response to Swaziland – St. Lucia

  1. Sonja

    Fijn om weer iets van jullie te horen! Ging me al bijna zorgen maken….
    Wow, ik heb jullie avonturen vol bewondering gelezen. De big five bijna compleet!
    Indrukwekkend allemaal!