Oslo – dag 1

Posted by on 7 februari 2022

7 februari 2022:

Jeetje mineetje wat een ontbijt deze ochtend….een uitgebreid buffet en zoveel te kiezen….dat doen ze goed hier 😉

Vandaag nemen we de tram naar het centrum. Op drie minuten lopen van ons huis stopt deze en midden in het centrum stappen we uit. Ideaal de OV app…alleen je koopt je ticket op tijd en als enkeltje. Als inwoner zal het vast ook anders kunnen, maar ach….het maakt ook dat we terug kunnen vanaf elk punt wat we willen. 
De zon schijnt heerlijk, maar het is nog wel fris. Maar gewoon de zon in je toet is zo fijn…. We gaan eerst bij de opera van Oslo kijken. Deze ligt ook aan het water en tot zover de vergelijking met de opera in Sydney. Het gebouw spiegelt in de zon en het is bijzonder om te voelen dat je dit ook direct in temperatuur op je lijf voelt. Heerlijk om hier even van de zon te genieten en op de kaart te kijken wat we gaan doen. 
We wandelen langs de kade waar diverse drijvende sauna’s te vinden zijn. Stoere mensen die vanuit de sauna het ijswater in het gemaakte wak gaan. Bbbbrrrr. Vandaag worden we beloond, want de kathedraal is open. We gaan eens een blik werpen. Het plafond is rijkelijk beschilderd, maar verder is het sober ingericht. De houten banken zijn inmens groot en diep. We voelen ons klein in deze bank. We wandelen door de kerk en zien dat deze ook wel aan een onderhoudsbeurtje toe is. Via het Noorse parlement wat ook een schitterend gebouw is lopen we naar het paleis. Het is een uitdaging om er te komen. We moeten de heuvel op en het is spekglad. Ze hebben banen op het pad waar kiezels zijn gestrooid en de rest van het pad is een spiegel. Het is dus steeds goed kijken hoe je van de ene baan op de andere baan komt. Voor het paleis wordt de wacht gelopen. We mogen een foto maken. Ze staan hier niet zo stijf als in Engeland. Ze bewegen met grote regelmaat. In de paleistuin staan diverse kunstwerken. We maken daar dus ook een rondje….daar waar mag gaan we over het gazon wat nog in het sneeuw ligt, maar het is een stuk veiliger lopen. Hier en daar staan ook beelden van de koninklijke familie. We googlen even hoe het ook al weer zit met de Noorse familie. Wie is de huidige koning en wie is de kroonprins….als we dat niet weten kunnen we onszelf immers  niet op de koffie uit laten nodigen. Er zouden ook nog Koninklijke stallen moeten staan in de tuin, maar die krijgen we niet gevonden. Maar er wordt ook gewerkt, dus we zetten ze in onze herinnering nu gewoon achter het hekwerk. 
We glibberen nu terug naar beneden via dezelfde ijsbaan die we ook opgeklommen zijn. Onderaan de heuvel verwennen we onszelf met een lunch van de bakker….en ja wel….op het terras. Ooohhhh….heerlijk in het zonnetje met een kopje koffie….hoe goed kunnen we het hebben? 
Na de lunch gaan we nog even op trollenjacht….en delen wat foto’s met het thuisfront van die geweldige wezens. Er moet toch eigenlijk wel één mee in de rugtas naar huis. 
Inmiddels voelen we beide onze voeten toch weer wel, dus we gaan lekker in het zonnetje aan het water zitten. We bekijken hoe een redelijk kleine boot het ijs aan het weghakken is om vervolgens stapvoets weg te varen. Het duurt even, maar het lukt hem wel. We bewonderen nog het ontzettend grote cruiseschip wat er ligt. Wat een gevaarte is zo’n schip toch. Dan voelen we dat het frisser wordt aan de billen en dat de wind iets toeneemt. Tijd om weer te gaan dan, want koud gaan zitten worden is geen optie. We vragen de app hoe we terug thuis kunnen komen en deze keer gaan we met de metro. We worden kei handig hier in Noorwegen. We reizen dus even als een stel Freggels onder de grond om na ongeveer een kwartier weer bovengronds te komen. We maken een ommetje door de omgeving waar ons huis staat om te zien of we vanavond in de buurt kunnen eten. Dit moet gaan lukken, dus tijd om de voeten te gaan laten rusten en te bedenken waar we morgen in Oslo op af zullen gaan.

Zonnige groet,

Ria en Linda

 

 

 

One Response to Oslo – dag 1

  1. Hotel mama

    Hoe gaat het met het voetje zo in de grote stad?
    Nog steeds je charmante schoenen aan?
    Hier gaat het ook lekker, ik denk dat de groep wel klikt.
    Lieve groetjes.