Stavanger

Posted by on 3 februari 2022

3 februari 2022:

Ook hier biedt de bus ons de uitkomst….bijna voor de deur stopt deze met drie routes, dus met enige regelmaat gaat er een bus naar het centrum. Ideaal…een ritje van 20 minuten en ondertussen kunnen we wat buiten kijken. De bus brengt ons dus midden in het centrum. Helaas regent het pijpenstelen. We lopen daarom eerst maar naar het verste punt…de concertzaal. Dit schijnt een architectonisch hoogstandje te zijn en we geloven het gelijk maar wij zien het niet. Je kunt ook niet overal verstand van hebben, zullen we maar denken. Vandaar uit lopen we door de oude stad. Witte houten huisjes aan smalle straatjes en die straatjes zijn aangelegd met kinderkopjes. We zien dan er veel bloempotten staan, dus in zomer moet dit er nog mooier uitzien. Sommige huisjes hebben gekleurde voordeuren en dit maakt het gewoon gezellig. We lopen op het etiketten- en conserveermuseum uit. Aan het uithangbord te zien hebben ze hier een café dus hier gaan we maar eens schuilen. We mogen het cafeetje bezoeken ook al krijgt een grote groep mensen ergens uitleg over. Super vriendelijk zijn ze hier en we settelen ons met een kop koffie. De man die de uitleg staat te geven aan de groep komt langs onze tafel en zegt iets. We vragen hem in het Engels te spreken. Dit doet hij zonder problemen totdat hij hoort dat we uit Nederland komen. Hij komt van Oostende en schakelt dus direct over naar het Nederlands. Hij vertelt dat hij twee zaken hier heeft en diverse foodtrucks (met Belgische wafels en Vlaamse frieten), maar dat ook zij inmiddels als drie keer gesloten zijn geweest. Medio februari worden in Noorwegen de maatregelen losgelaten, dus hij hoopt vanaf dat moment weer op te kunnen gaan bouwen. Ze hebben hier ook zo’n twee maanden een totaal alcoholverbod gehad. Wij kunnen ons hier toch niets bij voorstellen? Hij zei ons dat we langs de kustweg richting Oslo moeten rijden en liet ons een filmpje zien van de weg door het binnenland die ze sneeuwvrij aan het maken zijn. De sneeuwmuren waren zeker 5 meter hoog. Indrukwekkend! Hij verzekerde ons dat het weer na Kristiansand echt beter wordt. We bedanken hem voor de informatie en wensen hem het beste. We lopen naar de haven en zien daar de handelshuizen zoals we deze ook in Bergen hebben gezien. Er zit hier veel horeca in deze panden, maar het staat er nu allemaal wat troosteloos bij. 
We gaan op zoek naar een huis vanuit 1704 waar nu een lunchroom in gevestigd is. Volledig in oude stijl hebben ze dit ingericht, maar ze werken samen met een galerie. Er zijn dus ook moderne kunstwerken aan de muur te zien. Het heeft wel iets. Wij vonden onze versnaperingen hier wat minder, maar ja het kan niet altijd feest zijn. We zijn weer opgedroogd, dus we wandelen naar het gedeelte van Stavanger met de gekleurde huisjes. Wat een vrolijke bedoeling! Ook hier zit in de meeste panden horeca en ze zijn nog volop versierd met lichtjes…wij hebben de kerstversiering al omgedoopt naar winterverlichting. We wandelen langs de haven naar het museum met de geschiedenis van de olie-industrie hier. In het verleden moest Stavanger het hebben van de sardientjes vangst, maar nu komt het geld vanuit de olie-industrie. En warempel op het plein ligt een kunstijsbaan….dat verwacht je hier toch niet? Alhoewel het vandaag echt niet koud is. Het is zo’n graad van of zeven. Het is echt Nederlands weer. 😉

We staan nog stil bij de diverse straat kunstwerken. Mooie schilderingen tegen de muren op soms bijzondere plekjes. Als ze mooi gezet zijn heeft het gewoon wel iets, vinden wij.

We pakken de bus terug naar huis en met het vallen van de schemering zijn we terug. We dubben nog steeds wat we moeten doen met de verdere route. Google maps laat de afsluiting van de weg naar Oslo niet zien, maar ja we hebben al meer wegafsluitingen gehad die niet zichtbaar waren. We dubben best wel een tijdje en besluiten advies te vragen aan de dame van de receptie. Zij zal waarschijnlijk wel weten waar ze eventueel moet kijken om te zien of de weg wel/niet afgesloten is. Toen waren we er dus in één klap uit….door de bergen naar Oslo is geen optie, aldus haar. De weg is mogelijk wel open, omdat het een snelweg is. Maar de weg zal een spiegel zijn, dus de route zal dan heel lang duren. Ook zij geeft aan dat het weer na Kristiansand beter zal worden. Klaar dus….we gaan langs de kust terug naar Oslo. 

vrolijke groet,

Ria en Linda

Streetart in Stavanger.

One Response to Stavanger

  1. Hotel mama

    Top meiden ze zeggen weleens Nederlanders zitten overal, misschien was dit een Belg, maar goed het was een Nederlands gesprek. Ik vind het wel sneu voor jullie dat er zoveel water naar beneden komt. Maar er is nog een dikke week te gaan dus wie weet. Lieve groetjes deze keer uit Frankrijk. ????