Flåm – Bergen

Posted by on 31 januari 2022

31 januari 2022:

Ehm….wat zullen we doen? De plaatselijke bakker nog een keer bezoeken, omdat er goede koffie is en zoveel lekkers of gaan we op zoek naar een andere bakker? We gaan voor de laatste optie….een andere bakker. We rijden vandaag op ons gemakje naar Bergen. Een rit die niet zo lang is, dus we hebben tijd om af en toe eens ergens aan te leggen als we dat willen. Als we bij Flåm de weg op draaien, rijden we door een tunnel om aan de andere kant van de tunnel bij Gudvangen uit te komen. Gudvangen is een Vikingdorpje. Maar ook hier is laag seizoen waarschijnlijk, want er is werkelijk niets van te zien. Ook aan de kade valt niets te beleven. In Gudvangen vertrekken ook schepen om het fjord in te gaan, maar het lijkt wel uitgestorven. We rijden dus maar verder. We zien een stavkirkje aangegeven staan en we herinneren ons dat dit ook op de kaart stond bij de toeristeninformatie in Flåm. Het is maar 6 kilometer van de weg, dus te doen. De weg wordt steeds smaller en daalt verder het dal in. De weg is nog voorzien van sneeuw en ijs. De omgeving is schitterend. Kleine houten bruggetjes, die de voetgangers de mogelijkheid geven om de rivier over te steken en warervallen die gedeeltelijk bevroren zijn. We komen uiteindelijk in een gehuchtje uit met vooral doodlopende weggetjes. We mogen nergens de auto parkeren. Op een afstandje zien we het kerkje en geloven het wel. We gaan geen moeite doen om de auto kwijt te raken en te voet naar het kerkje te gaan. We slingeren terug door de mooie omgeving en vervolgen onze weg. Er wordt sneeuw voorspelt, dus de lucht blijft wat grijzer vandaag. We komen uiteindelijk in Voss uit. We moesten er wel om lachen, want net als bij Geilo is de gehele omgeving zo groen als gras. Terwijl ook Voss dus een wintersportplaats is….wat gebeurt er toch met het klimaat? We parkeren onze auto en wandelen door Voss. Terwijl we net starten aan onze afdeling begint het zachtjes te sneeuwen. Heel licht met mini vlokjes… we hebben koffie verdient, dus we gaan ergens een cafeetje in. Het valt ons op dat op vele plaatsen het een soort van zelfbediening is. Dat zijn wij toch niet zo gewend buiten de HEMA of zo om. Terwijl we aan de koffie zitten, worden de sneeuwvlokken steeds groter. In een vrij korte tijd ligt er toch echt een serieus laagje sneeuw. We wandelen nog even naar het meer, maar er is weinig uitzicht. Alles is grijs en je kunt niet ver weg  kijken. De gondel naar de top van de berg gaat nog wel, maar ja het is logisch dat je dan ook niets ziet….dus we laten deze kans.voorbij gaan.

We pakken de draad weer op en rijden verder naar Bergen. Het houdt niet meer op met sneeuwen, dus we zien weinig van de fjorden waar we langs rijden. Jammer! Om in Bergen te komen, moeten we ook door vele tunnels. Het voordeel nu is dat we dan even geen last hebben van die sneeuw. Op het grootste gedeelte is de sneeuwschuiver namelijk nog niet geweest, dus we moeten voorzichtig aan doen. 
Tegen 15 uur bereiken we ons appartement voor de komende dagen. Het ligt weer op een mooi plekje net buiten Bergen. Het lijkt van alle gemakken te voorzien, dus moet weer goed komen. 
Nadat we alles hebben binnen gezet wandelen we eerst maar naar de supermarkt. Een kwartiertje de berg aflopen….niet zo erg in de sneeuw hoor, maar ja….nu naar benden is straks met de boodschappen naar boven…. 🙁

We wandelen langs de sportvelden en de kinderen moeten eerst hun sportveld sneeuwvrij schuiven en dan kunnen ze beginnen met hun training. Dan heb je toch al geen zin meer in sporten? Maar op de terugweg zien we ze fanatiek sporten, dus zij zullen het wel gewend zijn. 
De avond valt in en de lichtjes beginnen in de verte te schitteren….wat een plaatje.

Vanavond puzzelen we uit hoe we eventueel met de bus naar Bergen kunnen komen. Dit lijkt te moeten gaan lukken. Het openbaar vervoer is hier ook niet goedkoop, maar het parkeren ook niet….dus we gaan het gewoon proberen (denken we nu).

warme groet,

Ria en Linda

Rijden door de sneeuw naar Bergen

One Response to Flåm – Bergen

  1. Hotel mama

    Het blijft toch wel vreemd die winterverhalen van jullie.
    Maar het avontuur zal er niet minder om zijn.
    Hier hebben we Corrie overleeft maar het is wel erg nat, morgen nog wat boodschappen en wij zijn er klaar voor. Lieve groetjes.