Sittart Geleen

Posted by on 5 februari 2021

5 februari 2021:

We horen al een aantal dagen tijdens het weerbericht dat er heftige sneeuw aan zit te komen in ons koude kikkerlandje, dus we gaan vandaag nog maar eens op pad. Het blijft droog vandaag en nog steeds temperaturen boven de 10 graden. 

We rijden naar Geleen om daar te starten met de camini “De zintuigenroute”.  Tijdens deze wandelroute verkennen we zowel stedelijke gebieden als parken en groene gedeeltes in de gemeente Sittard-Geleen.

We gaan vanuit ons startpunt een wijk door om aan de rand van Geleen te komen. We komen vrij snel langs de oude steenfabriek. Tegenwoordig is de voormalige steenfabriek Plinthos een beleefomgeving en ontmoetingsplek in ontwikkeling.  Zij werken intensief samen met een jeugdzorgorganisatie, waarbij praktijkgericht onderwijs en arbeid samen gaan. 

Terwijl we door het groen lopen zien we op een afstandje de Abshoven liggen. Tegenwoordig doet het oud klooster, na een renovatie, dienst als Brasserie. Inmiddels is de zon ook weer tevoorschijn gekomen. We worden verwend!

We komen in Munstergeleen aan en daar wordt onze route even onderbroken. Ze zijn volop aan het werk in het groen en we kunnen dus ons pad niet vervolgen. We volgen de omleiding en uiteindelijk brengt deze ons terug op de route. Komt dus allemaal weer goed. We volgen de bordjes Pater Karel Kapel en wow….wat komen we op een mooi plekje uit! 

Het wonderlijke verhaal van Pater Karel, een ‘gewone’ Limburgse jongen met helende handen: Op 11 december 1821 werd Joannes Andreas Houben geboren. In de volksmond staat hij echter beter bekend als Pater Karel. Deze bijzondere Limburger begon zijn leven als jonge jongen dus in het Zuid-Limburgse Munstergeleen en vervolgde zijn weg via België naar Engeland en Ierland. 
De pater sprak slecht Engels en kon daarom niet preken. Met zijn luisterend oor en helende krachten nam hij echter de zorgen van velen weg. Hij troostte veel zieken en rijken en zou zelfs twee doodzieke mensen hebben genezen. 
Deze gewone Limburgse jongen was dus een baken van hoop en troost voor honderden mensen. Tot op heden herdenken de mensen deze wonderdoener, wiens wortels in Zuid-Limburg lagen. Bij het geboortehuis aan de Geleenbeek is de schuur in
1954 ingericht tot Mariakapel met een speciale hoek ter ere van pater Karel. In 1988 werd Pater Karel zalig verklaard en in 2007 werd hij heilig verklaard. 

De kapel is een mooie plek. Mensen komen af en aan om een kaarsje aan te steken, te bidden of een noveenkaars te kopen. Het is maar klein, maar het geeft een bijzonder gevoel. We zitten er even stil te wezen en lopen daarna nog even door de tuin. Rondom de Mariagrot staan zeven beelden, die verwijzen naar groepen mensen die in de maatschappij en kerk niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Voordat je de kapel in gaat staat er een bijzondere tekst voor de deur:

“Welkom…….
in deze kapel
huis van Pater Karel
huis voor iedereen

Kom……
ben je christen of niet
kom je van hier of nergens
ben je in vreugde of verdriet

Kom binnen……
heb vertrouwen
dit huis is ook jouw huis
want het is het huis
van Pater Karel”

We lopen door het groen achterlangs de Brouwboerderij en na de nodige kilometers wandelen komen we uiteindelijk in Sittard uit. Het stadspark ligt helemaal overhoop. De gemeente werkt hard aan het vernieuwen van het stadspark, dus ook hier moeten we een alternatieve route lopen. We leggen even aan bij de Vief Heringe. Dit is van oudsher een watermolen, maar nu is het een horecagelegenheid. We kopen hier een koffie to go en vinden een bankje in het zonnetje. We vangen wat vitamine D en rusten wat uit van de flinke trip. Vanaf hier lopen we weer terug naar Geleen. 

We lopen kris kras door een mooi groen gebied en natuurlijk moeten we een stuk door de modder. Maar wat zou een wandeling zonder modder zijn in Zuid Limburg? We komen vervolgens uit bij het stadspark in Geleen. Aan de rand van dit park ligt een grote schaatsbaan en mensen zijn volop aan het schaatsen. Wat een plezier hebben zij….zij liever dan wij 😉

Met de auto rijden we nog even langs de Abshoven, zodat we het klooster nog even van dichtbij kunnen bewonderen. Het is inderdaad mooi gerenoveerd, maar we zien ook dat zij alle glas in lood ramen vervangen hebben. Toch jammer….we lopen nog even naar de Mariagrot, maar deze valt volledig in het niet bij de kapel van Pater Karel. 

Via verschillende kleine dorpjes slingeren we terug naar Maastricht. De lucht wordt grijzer en trekt dicht. Zou de hemel zich dan toch aan het voorbereiden zijn op het laten vallen van die sneeuw?

Vrolijke groet,

Ria en Linda

Bezinning in de Pater Karel Kapel

2 Responses to Sittart Geleen

  1. Sonja

    Mooi verhaal van Pater Karel!
    Fijn dat jullie nog wat zonnestralen gevangen hebben de afgelopen dagen.
    Komende dagen met de slee op pad?

  2. Hotel mama

    Haha, die is goed met de slee, weer eens wat anders.