Ransdaal

Posted by on 4 februari 2021

4 februari 2021:

De zon schijnt al vroeg door de ramen…..heerlijk….we gaan naar buiten!

We rijden naar Ransdaal en parkeren daar onze auto bij het station. We worden nu al blij van de omgeving….een piepklein stationnetje tussen de heuvels van Zuid Limburg. 

Deze wandelroute loodst ons langs de glooiende velden op de zonnige heuvels, over landelijke weggetjes waaraan we nog de wegkruizen en de kapelletjes zien die zo tekenend zijn voor deze van oudsher katholieke streek. Her en der staan bij de wegkruizen wijze woorden. Op deze route maken we kennis met het landelijke gebied tussen Ransdaal en Schin op Geul. 

We beginnen wel direct met een flinke klim, maar we worden steeds na elke klim beloond met een prachtig uitzicht. We realiseren ons natuurlijk heel goed dat het er zo prachtig uitziet omdat de zon alles laat stralen. Het blijft ook mooi om tussen de heuvels kleine dorpjes in de dalen te zien liggen. 

We lopen op Schin en Geul aan en zien vanuit de verte het station liggen. Het stationsgebouw van Schin op Geul stamt uit 1913 en ziet er echt nog mooi uit. We lopen verder en op het kerkplein ligt de kerk. De kerk ligt op een kerkheuvel en rond de kerk bevindt zich het kerkhof. Het is opvallend hoe goed verzorgd de graven erbij liggen. Het is kennelijk een van de oudste kerken van Limburg. We zien dat een bistro net zijn deuren open zet voor een koffie to go, maar we vinden het eigenlijk nog net iets te vroeg. 

We lopen langs een Maria kapelletje in Schoonbron, dus daar kunnen even ons akkefietje in Appie opbiechten. 😀 We genieten hier van de zon op het bankje wat bij het kapelletje staat. Het lijkt wel voorjaar. We kunnen niet bedenken dat dit weekeinde zoveel sneeuw gaat vallen. Ook zien we hier niets terug van de hoge waterstanden.

Over de groene heuvels kruisen we de wijnroute. We zien de wijngaarden liggen. Inmiddels telt Limburg een zestigtal gaarden, een groot aantal ervan nog klein, maar verschillende inmiddels uitgegroeid tot aantrekkelijke en goedlopende domeinen. De bodem van de wijngaarden bestaan uit mineraalrijke kalksteen, deze ondergrond zorgt ervoor dat de stokken hard moeten werken om hun mineralen en voedingsstoffen te transporteren, waardoor de stok sterk en krachtig wordt en smaakvolle druiven produceert. We laten de wijnroute verder liggen en vervolgen onze eigen route.

Uiteindelijk ligt toch nog een klein gedeelte van de route in de modder, maar ach…we zijn het inmiddels gewend en de enige uitdaging is dat we niet uitglijden….maar dat lukt ons ditmaal ook weer. Met een beetje fantasie zien we in de verte het station voor de skiliften liggen en zien we tevens de chalet liggen voor de apres ski…..en dat allemaal hier in het Limburgse Land. 

Voordat we het weten zien we Ransdaal al weer liggen en is het rondje dus al weer gemaakt.

We besluiten met de auto naar Schin op Geul te rijden en bij die bistro van deze ochtend een koffie to go te gaan drinken. Wat een geluk ze hebben daar zelf appeltaart gebakken, dus in het zonnetje genieten we van de koffie met appeltaart en slagroom. Mmmmm wie doet ons wat?

Uiteindelijk slingeren we via Valkenburg en Houthem terug naar huis. Het zonnetje schijnt lekker binnen, dus we zetten de deuren nog open. We hebben uitzicht op een golfbaan en zien dat er nog vele mensen genieten van het mooie weer. Ze komen een balletje slaan. We hebben natuurlijk geen bal verstand van golfen, maar we zien echt wel dat de een wat makkelijker slaat dan de ander. 

Morgen lijkt het ook droog te blijven, dus dan trekken we er nog maar eens op uit….vanavond maar eens grasduinen in de routes. 

Warme groet,

Ria en Linda

Samen onderweg….

 

One Response to Ransdaal

  1. Hotel mama

    Echte wereldreizigers, van Afrika tot aan de skigebieden in Europa. Wat kan een vakantie toch veel brengen. Top meiden en op naar morgen.