Vaals

Posted by on 2 februari 2021

2 februari 2021:

De regen komt met bakken uit de lucht….dus we starten de dag langzaam op. Ineens lijkt de regen gestopt te zijn….he dan kunnen we naar buiten! Even de weersvoorspelling checken en het lijkt echt zo te zijn. Het is waarschijnlijk wel verstandig om te kiezen voor een omgeving waar we verhard kunnen wandelen. De afgelopen dagen hebben we al zoveel modder gezien en na deze regenval kan dat nooit beter geworden zijn.

We neigen naar Sittard te gaan totdat we ineens bedenken dat we hier eind augustus geweest zijn. Wat dan….? We gaan naar Vaals. We vinden een historische stadswandeling. Deze is ook niet al te lang, want de dag is inmiddels al half om. 

Vaals is natuurlijk beroemd om zijn Vaalserberg en om het Drielandenpunt, maar we wisten niet dat het centrum van dit grensstadje ook zeer de moeite waard is. 

We starten onze wandeling op het Wilhelminaplein. Vanuit daar lopen we naar de St. Pauluskerk. Het is opvallend dat de kerstbomen met lichtjes en al nog voor de deur staan. Tevens staat de kerststal nog volledig in de kerk opgesteld. We lopen nog even via Maria voordat we verder op pad gaan. 

We komen in de verleiding om even van de route af te wijken en naar het Drielandenpunt te lopen. Slim? Jeetje mina wat een klim…..maar we kunnen toch niet in Vaals geweest zijn en niet op de plek waar Vaals bekend om staat? Maar we zijn beide nog nooit eerder vanuit het dorp naar boven gewandeld. De klim is heftig en ondertussen is het begonnen met miezeren. De jassen gaan daarom dicht, maar de temperatuur is boven de 10 graden…..en wat krijgen we het warm van het klimmen. Uiteindelijk komen we boven op de berg aan. Natuurlijk niet bij het drielandenpunt…..wat doen we….maar het miezeren is weer gestopt en we zijn toch niet voor niets naar boven gelopen? Dus lopen dus door! We bezoeken vandaag dus toch even België, Duitsland en gaan terug naar Nederland…..en dat allemaal zonder Corona test….oeps….. Gelukkig schenken ze hier nog wel koffie to go….de bankjes boven op de berg zijn natuurlijk allemaal nat. We drinken onze koffie daarom staande op. We wandelen terug naar beneden en voordat we terug beneden zijn valt er serieuze regen. Toch een verkeerde keuze gemaakt om vandaag te gaan wandelen? Maar nu we toch op weg zijn zetten we door en we worden beloond. Het stopt met regenen.

De historische stadswandeling toont ons het statige Von Clermonthuis en kasteel Bloemendal en het Centrum voor Kunst en Cultuur in de historische Kopermolen. 

De Kopermolen Vaals is een Centrum voor Kunst en Cultuur, gevestigd in de voormalige Evangelisch Lutherse kerk. De naam van het gebouw is ontleend aan een vroegere kopermolen, die plaats moest maken voor deze Lutherse kerk. De molen werd aangedreven door de waterkracht van het (nu ondergrondse) stroompje ‘de Gau’. Het ligt aan een mooi pleintje met statige gebouwen. 

De geschiedenis van Kasteel Bloemendal begint bij de Akense lakenfabrikant Arnold von Clermont. Als hofleverancier van de Russische tsaar had Von Clermont het ver geschopt met zijn handel in lakens. Tegenwoordig is het Van der Valk hotel hier gevestigd. Het is een schitterend statig gebouw. 

We maken nog een lus door Vaals waardoor we uitzicht hebben op de mooie groene heuvels rondom Vaals. Uiteindelijk komen we terug bij ons startpunt. 

We hebben Vaals misschien eigenlijk altijd wel tekort gedaan. Vaals was in onze ogen alleen het drielandenpunt, maar het is zeker de moeite waard om het te bezichtigen. Er loopt ook nog een wandeling door het dorp wat zich volledig richt op de Joodse historie, maar we kunnen nu eenmaal niet alles zien. 

We denken nog even snel boodschappen te doen bij Appie….jeetje hier kunnen we winkelwagentjes alleen met een muntje pakken. Die hebben we natuurlijk niet bij als we gaan wandelen. We hebben zo weinig nodig, dus we lopen binnen (natuurlijk met mondkapje) en racen door de gangen. Fout……we krijgen een preek dat we de winkel echt niet binnen mogen zonder wagentje en we hadden gewoon een muntje moeten vragen. Jaja….ze hebben gelijk….we bieden onze excuses aan en betalen vlug onze boodschappen. Morgen toch nog maar eens biechten bij Maria 😉

vrolijke groet,

Ria en Linda

Gelukkig brak de zon door!

2 Responses to Vaals

  1. Hotel mama

    Prachtig zoals jullie ingelezen zijn en ach morgen een kaarsje opsteken en al jullie zonden zijn vergeven.

  2. Maaike

    Mooi weer om jullie avontuur te lezen.
    Maar vooral leukst jullie ook buiten de lijntjes kleuren.
    En af en toe iets doen wat niet mag.
    Heerlijk dat is de spirit 🙂