Meerssen

Posted by on 1 februari 2021

1 februari 2021:

Vandaag gaan we de route van jezelf ontmoeten wandelen vanuit Meerssen. Het is opnieuw een camini, dus we zijn benieuwd.

We starten bij de basiliek in het centrum van Meerssen. De Basiliek wordt ook wel het ‘Pronkstuk van de Maasgothiek’ genoemd. In 1222 vond hier het Bloedwonder (het oudste mirakel van Nederland) plaats toen tijdens het breken van de hostie er water en bloed uit de hostie vloeiden. In 1465 redde een toegesnelde boer uit het hoger geleggen gehucht Raar die de vlammen uit het dak van de kerk zag slaan, de monstrans uit de brandende kerk. Bij terugkeer op zijn akker waar hij aan het ploegen was, zag hij dat deze helemaal omgeploegd was. Volgens hem het werk van engelen. Om dit Brandwonder te gedenken, trekt om de twee jaar een grote processie vanuit de Basiliek naar Raar.  Wat ons opvalt in de kerk is dat er op diverse plaatsen staat aangegeven dat er al meerdere malen vandalen (en dieven) actief zijn geweest in de kerk. Dus er liggen nauwelijks meer kaarsen om te ontsteken en er hangen camera’s bij de offerblokken. Waarom blijven mensen toch niet van andermans spullen af?

We lopen tegen een steile helling omhoog naar het gehucht Raar. Zoals je in het dorp Amen zou willen wonen zou je toch ook overwegen om in Raar te gaan wonen? Wat een bijzondere namen kunnen onze Nederlandse dorpen toch hebben. 

Toen de Romeinen in Meerssen, de poort van het Mergelland, enkele villa’s aan de Via Belgica bouwden, hebben zij ook de wijnbouw op de vruchtbare heuvels rond Meerssen geïntroduceerd zoals op de Wijngaardsberg en de Raarberg. In 2013 is op de Raarberg, de wijntraditie weer nieuw leven ingeblazen. 

We wandelen tussen de graslanden verder en het heeft iets mysterieus. Er hangt nog een mist over de heuvels en in de verte zien we een kasteel liggen. Onze route komt daar niet, maar het zicht op dit kasteel is oogstrelend. We wandelen door het dorp Houthem en dit geeft ons zicht op de mergelgroeven. De grotwoningen moeten daar ook liggen, maar onze route buigt eerder af. We kunnen deze woningen dus helaas niet zien. We belanden vervolgens op een pad, waarbij staat dat het privé terrein is. Echter het terrein mag betreden worden als je op het voetpad blijft en het niet donker is. Nou donker is het nog niet, maar dat voetpad lijkt meer een modderstroom. Jeetje mina…..de modder doet zijn best om onze schoenen vast te houden. Wat heeft modder toch een zuigende werking. We ploeteren door en ineens lijken de modderpaden van gisteren niets meer. Uiteindelijk worden we beloond met het zicht op de Watervalderbeek. 

We volgen de beek een stukje om vervolgens weer af te draaien naar de bewoonde wereld. De mist is langzaam aan het veranderen naar miezeren en dat is dan net iets minder aangenaam wandelen. De temperatuur is namelijk echt goed. We noemen het zelf een beetje warm. haha…dat wij deze woorden in onze mond zouden nemen tijdens deze vakantie… Maar nu moeten toch de jassen dicht en we trekken de regenhoes over de rugzak. Maar het wordt gelukkig niet erger. 

In de verte schittert de basiliek van Meerssen al weer aan de horizon, dus de richting is helder voor het laatste gedeelte van de route.

We verwennen onszelf deze middag met een lekker bakje koffie en een borreltje…..mmmmm….lekker hoor vakantie!

Vrolijke groet,

Ria en Linda

Wijze woorden in Houthem.

One Response to Meerssen

  1. Hotel mama

    Niet alleen jullie auto maar ook jullie benen maken heel wat kilometers.
    Dan is dat borreltje ook dik verdiend.
    Spannend wat de nieuwe dag weer gaat brengen.