Bemelen

Posted by on 31 januari 2021

31 januari 2021:

Een hele tijd geleden hoorden we op 3 op Reis over de Camini’s. Een camini is een mini camino. Deze pelgrimswandelingen liggen  allemaal langs de Jacobsroute in Limburg. Het maakte ons wel nieuwsgierig.

Vandaag lopen we de route van de Rijkdom. We starten in het centrum van Bemelen. Vandaag kunnen we de route lopen langs de roze paaltjes, dus dat moet toch goed komen. Het pad wordt al vrij snel modderig en we hoppen over plassen. We lopen bijna direct langs een Maria grot, dus we kunnen haar wat hulp vragen tijdens de route. We moeten wel wat klimmen om haar te kunnen zien. Jeetje nu wandelen we al twee weken onafgebroken nu moeten we klimmen en we voelen het toch direct. Poeh poeh. We wandelen langs de mergelgrotten en langharige schapen. Het is lekker wandelweer. Het is wel fris, maar door het wandelen wordt het toch snel warm. 

We wandelen door een golfbaan en hier lopen toch wel wat mensen om een balletje te slaan. Als we boven aan de heuvel aan komen worden we beloond met een prachtig uitzicht over Maastricht. We volgen het kloosterpad en komen uit bij het Missiehuis. Het Missiehuis in Cadier en Keer is opgedragen aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes. In de grote, stille tuin van het Missiehuis staat een replica van de Lourdesgrot. Het is de oudste vestiging van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën in Nederland. In de tuin is de kruisweg te volgen, maar die laten we voor wat het is. Maar wat een mooie plek hier en bijna bijzonder dat deze hier ook “gewoon” mag blijven. 

We lopen langs een oud instellingsterrein van de GGZ. Een schitterend gebouw staat in het zonnetje te stralen, maar het ziet er verlaten uit. Een stukje verderop bevindt zich wel een gesloten jeugdzorginstelling wat opvalt door zijn hoge hekken.

Vanuit hier lopen we naar de Afrikaanse beeldentuin, waar prachtige beelden terug te vinden zijn. Tevens is hier Landgoed Heerdeberg te vinden. Helaas is dit gesloten buiten het verkooppunt van streekproducten. Het pad wordt weer “lekker” modderig, dus we moet oppassen dat we niet uitglijden. 

We lopen tussen de weilanden met schapen op de heuvels en hebben een wijds uitzicht. Ergens op een paaltje worden we weer verrast door een Happy Stone en het geeft ons een glimlach.

We volgen braaf de roze paaltjes, maar op een gegeven moment zeggen we tegen elkaar: “Het lijkt wel of ze ons een rondje laten lopen”. Jawel, na de heuvel af glibberen en een aantal kilometers verderop de heuvel weer op te klimmen komen we echt op hetzelfde punt uit. Ongelooflijk! Wat nu? Toch de telefoon maar te voorschijn toveren om te kijken of we kunnen achterhalen waar we zijn. Tegen de heuvel aangeplakt tussen het gras kennen we geen “pad”namen…..maar het blauwe bolletje knippert en we doen wat vergelijkend warenonderzoek. Het is maar goed wat we tijdens onze vakanties altijd een goede taakverdeling hebben. Iemand stuurt….en de ander navigeert…..dus de oplossing dient zich aan. Als we afdalen en een stukje doorlopen moeten we terug op de route uit kunnen komen. We checken of het blauwe bolletje mee gaat en Bingo…..terug op de route en de roze paaltjes doemen ook weer op!

We wandelen langs de rand van Maastricht en buigen uiteindelijk weer door de natuur naar Bemelen. Het pad volgt ook een gedeelte van het Pieterpad. Ook hier komen de mergelgrotten weer in het zicht. We lopen langs een boom, waarin men een Mariabeeldje heeft gezet. Een stukje verderop lopen we langs een gedachtenisplek van iemand die daar op een afschuwelijke manier om het leven is gebracht. Een jongere die weggelopen was uit een instelling wilde een verpleegkundige doodschieten, maar kon haar niet vinden. Toevallig kwam hij een boer als eerste tegen en schoot deze door zijn hoofd, terwijl hij nog op zijn tractor zat. Met zijn tractor reed hij tegen de Mergelgebergte aan en zo werd hij gevonden. Je zult maar toevallig op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip zijn!

Na ruim 10 kilometer komen we terug bij de auto aan…..het is toch altijd fijn om deze dan weer terug te zien en de voetjes te laten rusten. We kunnen niet anders zeggen dat het een mooie route is en zeker de moeite waard is om deze te wandelen!

hartelijke groet,

Ria en Linda

“Als je zoekt naar wat je wil hebben, vind je leegte. Richt je op wat je al hebt en je ontdekt rijkdom.”

5 Responses to Bemelen

  1. Sonja

    Leuk dat jullie in Limburg zitten!
    Wow…..lijkt me een hele mooie route. Die sla ik op!
    Veel plezier nog.

  2. Hotel mama

    Zó, wat is het daar mooi, maak ik uit jullie verhaal op.
    Klein landje maar zoveel verschillende gezichten.

  3. Jenny

    Bemelen, daar zijn wij vorig jaar ook geweest, wel een andere route gelopen. Jullie route is toch ook wel heel erg mooi. Dan moeten we misschien toch een keer terug!

  4. Maaike

    Mooie wandeling wat is Nederland toch mooi als je kijkt.
    Maar ook een mooie foto met spreuk aan het eind
    van het verhaal van vandaag.
    Ja dat is ook een van de specialiteiten van jullie 🙂

  5. Jolanda

    Nog een weekje Limburg, geniet ervan