Dokkum, Hantum, Lauwersoog en Moddergat

Posted by on 22 januari 2021

22 januari 2021:

Joehoe….de zon schijnt al bij het starten van de dag! Heerlijk, dan kunnen we weer wat stappen maken. We beginnen in Dokkum vandaag. Het is even toeren om daar te komen. Deze hoek van Friesland hebben we nog niet gehad. We volgen weer een wandeling met de app door de stad. In het zonnetje bezoeken we de Bonifatius kapel. In het fraaie park rondom de kapel staan 14 kruiswegbeelden. Helaas is ook deze kapel weer gesloten en kunnen we het bijzonder bouwwerk niet bewonderen. Langs het water lopen we het centrum in. Her en der staan verhalen die verwijzen naar de geschiedenis van Bonifatius. In Dokkum liggen op diverse plaatsen enorme schepen in de grachten. Er staan nog schitterende oude panden en pakhuizen. Mooie stad, die natuurlijk zoveel meer levendigheid verdient. We zoeken het keerpunt van de Elfstedentocht op, waar een bankje in de vorm van een schaats (doorloper) staat. 

Op het dorpsplein staat een ijsfontein. De IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. Energie voor de IJsfontein wordt opgewekt door zonnepanelen. Rondom staan bomen die bloedrood kleuren in het najaar. Ze verwijzen naar Bonifatius en zijn volgelingen die in Dokkum zijn vermoord. Het is dus echt bijzonder om de sneeuw op de fontein te zien liggen. 

In Dokkum zijn nog verschillende molens te vinden, die vandaag prachtig afsteken tegen de blauwe lucht. Aan het einde van de wandeling drinken we een bakje koffie op een bankje aan het water. Oooh heerlijk…..dit is vakantie!

Niet ver van Dokkum vandaag ligt midden tussen de weilanden een stoepa. Een klein Tibet in het Friese landschap van grasvelden, molens en wateren. Stilte wordt afgewisseld door wapperende gebedsvlaggen, zingende vogels en ruisende bladeren. Als we daar aan komen lopen is een meneer zo aardig om de stoepa voor ons nog open te draaien. We bewonderen de vele Boeddha beelden die daar binnen staan. Rondom de stoepa is een rondgang aangelegd met 108 gebedsmolens. Deze zijn gevuld met lange opgerolde stroken en schijven papier waarop mantra’s zijn gedrukt. Het draaien van de gebedsmolens brengt geluk aan alle levende wezens. Het is bijzonder om dit in Nederland te ervaren.

Vanuit Hantum rijden we naar Lauwersoog. Op het water wordt flink gesurfd. Wat gaan ze hard…de windkracht is inmiddels ook weer flink toegenomen. Aan het water bij Lauwersoog drinken we wat en eten we onze ontbijtkoek op….haha…ontbijtkoek in de middag….misschien moeten we dan gewoon schrijven dat we een peperkoekje opeten. De paden en wegen die hier in het gebied liggen staan volledig onder water. Het heeft wel wat weg van de Everglades in Florida. We missen de krokodil nog. Het is bijna niet voor te stellen dat Nederland zo droog staat dit jaar als je hier rond rijdt. 

We rijden langs de kust terug naar het Westen. We maken nog een tussenstop in Moddergat. Hier staan een aantal kleine vissershuisjes en een herinneringsplaats voor de vele vissersboten die vergaan zijn hier. Vanaf de dijk kunnen we ver over de Waddenzee heen kijken. Opvallend dat we hier vele mensen zien….op de een of andere manier trekt deze plek kennelijk. 

We slingeren verder door de polders en smalle dijken. Op vele boerenbedrijven hangen grote portretfoto’s van de boerengezinnen. Iets wat we bij ons in Brabant toch niet zien. Het heeft wel iets, moeten we zeggen.

Tot het einde van de dag heeft de zon geschenen…..we zijn een week in Friesland en we hebben alle weertypes hier gehad. We begonnen met sneeuw, harde wind, regen, zon en komende nacht schijnt het echt koud te gaan worden.

Vanavond krijgen we een berichtje van onze gastvrouw. We mogen morgenochtend op ons gemak vertrekken als we zo ver zijn. De sleutel mogen we gewoon op tafel leggen en de deur achter ons dicht trekken. Toch fijn….op ons gemakje ontbijten en inpakken zonder echt op de tijd te hoeven letten. Het is oprecht een gouden plekje aan de Zilverstraat.

Zonnige groet,

Ria en Linda

Sta eens even stil op deze plek en geniet.

2 Responses to Dokkum, Hantum, Lauwersoog en Moddergat

  1. Hotel mama

    Mooie indrukken opgedaan in Friesland zo te lezen.
    Benieuwd wat Drenthe gaat brengen,
    Goeie trip morgen. ????

  2. Jenny

    Lauwersmeer en Moddergat, daar waren wij vorig jaar in de zomer ook! Veel kytesurfers bij Moddergat gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *