Joure, Sloten, IJlst en Bolsward

Posted by on 21 januari 2021

21 januari 2021:

De ochtend starten met wentelteefjes…..mmmm…op de een of andere manier komt dit eigenlijk altijd alleen met Hemelvaart voorbij. Met een goede bodem kunnen weer en wind weerstaan. Volgens het weerbericht gaat het heel hard waaien, maar zal het droog blijven.

We rijden via allerlei polderwegen naar Joure. Het is echt guur buiten. We waaien bijna uit ons jas. Er zijn al nauwelijks mensen op straat te zien natuurlijk, maar dit weer maakt het nog eens erger. We starten in de Midstraat van Joure. De Jouster toren staat in de steigers en laat dus weinig zien van zijn schoonheid. Voor de kerk staat wel een grappig beeld….allemaal mensen die naar boven naar de toren kijken. In dezelfde straat zit ook de Jouster Klokkenmakerij. Een ambachtelijk bedrijf waar nog steeds Friese Staart en stoel klokken naar wens gemaakt worden. Via het Tolhuis aan de gracht wandelen we door naar een molen. Het grasveld waar we over moeten lopen heeft wel wat weg van de waddenzee. Jeetje….de modder lijkt onze schoenen op te willen vreten. In de verte zien we de Douwe Egberts fabriek staan. Het lijkt wel een dorp op zich.

Wij hadden ons eigenlijk nooit echt verdiept in de geschiedenis van DE. In 1753 openden Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses hun kruidenierswinkel De Witte Os aan de Midstraat in Joure en legden zo de basis voor het Douwe Egberts van nu. Zij verkochten producten die ‘tot de genoegens van het dagelijks leven behoren’. Koffie, thee en tabak waren de belangrijkste producten.

Helaas is het soms behelpen met het oversteken van de grachten. Op sommige plaatsen wil de app dat we met een voetpont de gracht over steken, maar helaas liggen deze vast aan de kade. Dus dat betekent dat we om moeten lopen. Geen probleem, maar vraagt wat creativiteit. De haven ligt er verlaten bij en bij de havenmeester hangt ook een bordje dat de haven gesloten is. De lucht trekt wat dicht en voorzichtig vallen er wat druppels naar beneden. Tijd om koffie te gaan halen. Op de heenweg hadden we in de Midstraat al een tentje gezien wat open is, dus die plek hebben we opgeslagen als. We nemen daar de koffie mee en lopen flink door naar de auto. Koffietijd….picknicken in de auto…haha.

We vervolgen onze weg naar Sloten. Hier wordt letterlijk flink aan de weg gewerkt. We slenteren in Sloten langs de gracht en genieten van de vele bruggetjes. Het oogt heel gemoedelijk hier. Het is van oorsprong een vestingstadje en hier en daar vinden we nog een kanon. 

Ijlst is een klein stadje met meerdere beschermde stadsgezichten, unieke overtuinen langs de gracht en oude molens die nog in gebruik zijn. De overtuinen zijn nu gemeenschappelijk groen van de gemeente dat door de gemeenschap mag worden gebruikt en benut, mits ze het goed onderhouden. We bezoeken nog een begraafplaats waar twee gesneuvelde Canadese piloten liggen.

We sluiten onze dag af in Bolsward. We wandelen door deze stad, waar op vele plekken grachten bij elkaar komen. We lopen langs de Martinikerk, maar helaas zijn alle kerken deze week al dicht. Aan de einde van de wandeling in Bolsward komen we uit bij een bijzondere kerk. De Broerekerk werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Dit oudste monument van Bolsward kreeg in 2006 een bijzondere glazen overkapping. Wij vinden het schitterend om te zien. Voor de kerk staat een Vleermuis als fontein (ook de fonteinen in Friesland staan momenteel allemaal droog). Vleermuizen zijn intrigerende, nuttige dieren die met hun jacht op insecten cruciaal zijn in het ecologisch systeem. De vleermuis staat in de Aziatische cultuur symbool voor rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom. Bij ons symboliseert hij zowel duistere krachten als een positieve, reddende kracht. Je kunt denken aan Batman, of aan de gevels van de grote kathedralen waar hij, in de vorm van waterspuwers, de demonen op afstand houdt. Dat past dus prachtig bij de afgebrande Broerekerk. 

Inmiddels begint het te schemeren en is het dus tijd om naar huis te gaan. We slingeren door de polders weer terug naar Franeker. Eenmaal thuis aangekomen besluiten we de plaatselijke kok toch nog maar eens te steunen.

Nu laten we voetjes maar weer rusten en duimen we dat we morgen droog weer zullen hebben.

winterse groet,

Ria en Linda

Picknick in de auto

One Response to Joure, Sloten, IJlst en Bolsward

  1. Hotel mama

    Heeft niet elk 11stede plaats een eigen fontein?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *