Franeker – Harlingen

Posted by on 17 januari 2021

17 januari 2021

De sneeuw is al verdwenen toen we aan het ontbijt gingen….en nee het was nog niet eens zo laat. Maar wat mooi om te zien…de lucht werd steeds blauwer en het zonnetje deed erg haar best om door te breken.

Tijd om naar buiten te gaan dus. Een rondje Franeker leek ons een goed plan. Er lag een plattegrond met route in ons huisje. Er stond niet bij hoe lang deze route zou zijn, maar we schatten in dat het nooit heel ver kon zijn. We wandelen langs schitterende oude panden. Helaas kunnen we Planetarium niet in gezien de Corona maatregelen, dus het zonnestelsel blijft voor ons een raadsel. 

Het valt ons op dat er vele plaatsen zijn waar de wezen en ongetrouwde vrouwen opgevangen werden. Een huis waar de wezen allen in het zwart gekleed waren en een huis waar de wezen juist in het blauwe gekleed waren. Bijzonder. Een mooi hofje met kleine huisjes waar ongehuwde vrouwen mochten wonen…Tegenwoordig wonen er nog steeds – zoals voorgeschreven in het oorspronkelijke testament – alleen maar ongehuwde vrouwen, al mogen ze nu best jong(er) zijn.

Een veld met aan de voorzijde twee mooie torens, die doen herinneren aan een slot. Op dit veld worden de beroemdste kaatspartijen ter wereld gespeeld. Het heeft wel wat weg van Zwerkbal….

Het zonnetje laat zich even verjagen door grijze wolken. Tijd om thuis een bak thee te gaan drinken…helaas niets lekkers erbij, want de supermarkt houdt haar deuren nog dicht. We warmen wat op en bedenken wat we vanmiddag zullen gaan doen. De weersvoorspelling zegt dat het zonnetje vanmiddag terug zal komen, dus we willen zeker terug naar buiten.

We vinden een leuke app, die ons door Harlingen gaat loodsen. Een stadswandeling, waarbij her en der wat van de geschiedenis van de stad verteld wordt. Ook hier weer mooie grachten en vele boten om te zien. We wandelen langs de Harlingense aarde en tegelfabriek. De app vertelt ons over het originele handwerk en hoe dit nog steeds toegepast wordt. Een leuk alternatief nu we nergens naar binnen kunnen. Hier zijn mooie pakhuizen te vinden aan de grachten en sluizen die nog steeds met de hand open en dicht gedraaid worden.

Vervolgens de dijk op en de terminal zien liggen waar de veerboot naar Vlieland en Terschelling vertrekt. Op de dijk is het echt wel drukker dan in het centrum. Het is ook heerlijk hier in het zonnetje en uitkijken over de zee. Tijd voor een koffie to go….in het zonnetje op een bankje….het lijkt wel vakantie. We wandelen vervolgens nog een eindje door tot dat we op het strand uitkomen. Het is eb en er ligt een mooie lijn met schuim van het zout. Dat moeten mooi foto’s worden als we die kunnen vangen. We turen even over het strand, want het slijk is overduidelijk te zien. We hoppen dichter naar de kustlijn en dan ineens….denken we dat het zand redelijk te doen is om overheen te gaan….wow verrassing! Dit bedoelt men met wadlopen waarschijnlijk….slurp….zuig….de voeten zakken als een gek het wad in. Die mooie foto’s gaan niet komen. Weg uit dit wad……

Inmiddels hebben we er weer heel wat kilometers op zitten en vinden we het tijd om terug naar ons huisje te gaan. Even een tussenstop bij de supermarkt, zodat we morgenochtend weer een lekker ontbijtje hebben. De bakker is namelijk helaas pas om 11 uur open en dat vinden we te laat om de dag op te starten.

Vanavond hebben we een heerlijk diner besteld bij een grillrestaurant….onze eerste keer….en wat een voltreffer! Voorgerecht, hoofdgerecht en dessert….om onze vingers af te likken….we sluiten niet uit dat we deze week niet nog een keer de plaatselijke horeca zullen steunen.

Nu maar eens een plannetje maken voor morgen….want het schijnt morgen opnieuw droog te zijn!

Vrolijke groet,

Ria en Linda

De behulpzame app in Harlingen.

2 Responses to Franeker – Harlingen

  1. Hotel mama

    Wadlopen? Ria zei het nog……..
    Leuk dat je de horeca steunt, zij blij, jullie blij.
    Hop naar een mooie dag vandaag, morgen en natuurlijk ook overmorgen kan je naar buiten ( haha).

  2. Hotel mama

    Leuke plaatsjes, heeft niet elk 11 stede plaats een eigen fontein?