Palenque – Xpujil

Posted by on 6 februari 2024

5 februari 2024

Als of het zo moet zijn….we zijn al lekker vroeg wakker, dus kunnen op de tijd de weg op. We rijden via de supermarkt voor ons ontbijt, die we dan op een later moment zullen nuttigen.

Het zal een rit worden van ruim 6 uur zonder stops en we weten dat we ook nog een tijdzone zullen passeren en dus een uur kwijt raken.
We twijfelen daarom vandaag ook niet en kiezen voor de tolweg.
Tja, het is dat de tolweg over het algemeen recht is aangelegd, want voor de kwaliteit van de weg zouden we het niet hoeven doen.

We worden bij de overgang van Chiapas naar Campeche (provincies) stil gezet door de politie. We hoefden niet aan de kant zoals alle anderen dat wel moesten. We vertellen hem dat we geen Spaans spreken, maar we doen beide ons best om elkaar te begrijpen. Ja, we komen van Palenque en gaan naar Bacalar. Dat laatste is niet waar, want wij stoppen veel eerder, maar dat uitleggen gaan we niet aan beginnen. Hij legt ons uit dat we op moesten passen, want dat de weg vol zit met gaten. Nou hij heeft niet gelogen! Wat een slecht wegdek ligt er dus. Daarnaast rijdt er veel vrachtverkeer, omdat ze hier bezig zijn met de Maya trein aanleggen. Dwars door de jungle, waardoor met name de jaguar veel van zijn leefgebied in zal moeten leveren, maar het geldt natuurlijk voor alle flora en fauna hier.

Het is een saaie weg om te rijden. Het is dat we alert moeten blijven voor de kuilen, gaten en soms bulten in de weg. We zingen luidkeels Nederlandstaligen muziek mee en we komen de uurtjes zo wel door.

Om 16 uur komen we bij ons nieuwe huis uit voor de komende twee nachten. We hebben een mooie glazen achterwand in ons hutje en kunnen zo het bos in kijken. We hebben niet de illusie dat de jaguar naar ons zal komen kijken, maar toch….dit moet vanavond toch genieten worden van de natuurgeluiden.

De temperatuur is hier overigens een stuk lager dan in Palenque, dus we zullen vannacht goed kunnen slapen waarschijnlijk. Dat is handig, want we willen morgenochtend om 6.30 uur aan het ontbijt zitten.

Vrolijke groet,

Ria en Linda

One Response to Palenque – Xpujil

  1. Moeders

    Jullie zien er waarschijnlijk heel betrouwbaar uit, wat natuurlijk ook zo is, haha.
    Maar wat een mooie kamer hebben jullie weer gevonden, nu nog hopen dat er iets spannends langs loop.
    Ben benieuwd wat voor mooie dingen jullie nu weer gaan beleven.
    Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *