Vallalodid – Izamal – Merida

Posted by on 22 januari 2024

21 januari 2024

Met een goed gevulde maag zijn we op weg gegaan. De eerste 20 minuten een bekende weg, omdat we die gisteren ook gereden hebben. Maar daarna ging er weer een nieuwe wereld voor ons open. Een weg met voornamelijk veel verkeersdrempels als je een dorpje nadert. Ook al lijkt het dorpje soms vervallen en verlaten….je moet afremmen en overal is ook wel een zwerfhond en een Mexicaan te vinden. Soms lijken de dorpjes ook gepimpt en vragen we ons af wie op die plek toch zijn bestaan vorm wil geven. Maar goed….we hebben genoeg te zien.

Na ongeveer anderhalf uur rijden komen we in Izamal uit. Het dorp staat bekend om zijn mosterdgeel gekleurde huizen. Een bijzonder gezicht als je door de straten rijdt. In het centrum staat een klooster te pronken…natuurlijk ook mosterdgeel. We klimmen de trappen op en het wemelt hier nog van de jonge nonnen. Op deze plek lijken ze geen last van vergrijzing te hebben. We lopen de kerk in en hier begint net een dienst. De kerk zit nog goed gevuld en ook hier met zowel jong als oud. Er staat nog een kitscherige kerststal te pronken. …te afgrijselijk om op de foto te zetten.

We lopen nog naar de piramide, die hier midden in het dorp ligt. Je kunt hem zo bezoeken. Heel eerlijk….tja….het is een stapel stenen, maar dat zullen we maar niet tegen de Maya bevolking zeggen. Ria beklimt de piramide, want ook dat mag hier nog. Het is aardig steil, maar bovenop is het heerlijk om even uit te waaien.

We eten en drinken nog wat en dan vervolgen we onze weg. We hebben vanochtend een berichtje ontvangen vanuit ons volgend adres dat ze graag willen weten hoe laat we ongeveer komen zodat ze ons goed kunnen ontvangen. Dus we appen nu dat we over ongeveer anderhalf uur daar zullen zijn als er niets tegen zit in het verkeer. We rijden over een prima weg naar Merida. Als we Merida naderen zien we dat we met een stad te maken hebben…we zien hoogbouw opdoemen. We slingeren door Merida heen en vinden zonder problemen onze eindbestemming van vandaag. We worden hartelijk ontvangen en hebben een schitterende kamer. Wat wel grappig is dat zowel in Izamal, maar dus ook hier nauwelijks Engels wordt gesproken. Maar onze gastvrouw heeft Google translate en redt zich hier prima mee en wij dus ook. Alle gegevens komen zo via de app binnen en er ontstaan dus geen misverstanden over codes om in en uit te komen of hoe laat het ontbijt klaar staat.

Aan het begin van de avond lopen we het centrum in….bijna een half uur lopen….voorheen draaiden we daar onze hand niet voor om, maar nu viel het toch een beetje tegen (en dat valt dan ook weer tegen). Dat gaan we niet twee keer op een dag doen de komende dagen dat is één ding wat zeker is.

Nu gaan we eens bedenken wat we morgen graag willen zien en hoe we dat aan gaan vliegen. Als het goed is, is het morgen overdag droog. De weerapp zegt nu dat het vannacht gaat regenen, maar dat het dan morgenochtend weer over is. Op hoop van zegen….maar goed we hebben inmiddels ook gelezen dat het bij jullie vandaag ook niet tof was met ijzel en daarna weer een storm. Het weer….we moeten er toch vaak op mopperen, hè?! 😉

Vrolijke groet,

Ria en Linda

One Response to Vallalodid – Izamal – Merida

  1. Moeders

    Oei, zo goed getraind, dat valt dan wel tegen maar wie weet komt het nog, jullie hebben nog even.
    Gisteren gezellig geluncht met de familie, in Leende, hoefde ome Frans niet zo ver.
    Vandaag zomaar een graad of 11, het moet niet gekker worden.
    Onze auto moest vandaag een beurt hebben, gisteren hebben Guido en Kanita de Lancia gebracht en wij hebben deze vanmiddag weer terug gebracht. We hebben de nieuwe meubels kunnen bewonderen, echt mooi.
    Daphne zat er nog een beetje rustig bij. Zij was vandaag bij de kaakchirurg geweest en die heeft er onderin 2 verstand kiezen uitgehaald.
    Dat was het dan weer wel zo’n beetje. Groetjes van de oudjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *