Cartagena – fort San Felipe de Barajas

Posted by on 27 februari 2020

26 februari 2020

We zorgen dat we vandaag op tijd klaar zijn met het ontbijt, want we willen het fort bezoeken. Een historische plek voor Colombia, omdat dit het grootste fort is wat de Spanjaarden in een kolonie gebouwd hebben. Het ligt op een heuvel, tegenover ons huis, maar door het vroeg te beklimmen is het nog niet zo warm en nog niet zo druk. Vanaf het fort kunnen we goed over de stad en de zee uitkijken. We begrijpen dat dit strategisch lag voor de verdediging van de stad. Er staan nog mooie torentjes en er liggen nog kanonnen, die goed bewaard zijn gebleven. Er liggen ook ondergrondse gangen onder het fort. Het is er donker en stil. Bijzonder dat het fort ook omgeven is met wolkenkrabbers. Het contrast tussen oud en nieuw is hier goed te zien. We zijn aardig verhit als we hier een kleine twee uur rond gelopen hebben. Er was weinig schaduw. Als we het fort uit gaan, gaan we nog op zoek naar bronzen schoenen. Deze moeten ergens aan de rand van het fort liggen ter nagedachtenis aan een schrijver. Deze waren inmens groot.

We bikkelen nog even door naar het winkelcentrum. We zweten eerst even uit in de airco ruimte en dan is het toch echt tijd voor onze dagelijkse cappuccino. We nemen daar de tijd voor, want het grootste deel van het oude centrum hebben we gezien. We hebben geen “moetjes” op ons lijstje staan. Al willen we het plein met het Botero beeld eigenlijk nog wel vinden.

Als we het winkelcentrum uit willen lopen is aan het einde van het centrum een kerkdienst bezig. Het is Aswoensdag en de mensen komen een askruisje halen. Vele mensen zullen we vandaag tegen komen met een askruisje op hun voorhoofd. 

Binnen de oude stadsmuren ligt een arena. Een nieuw winkelcentrum en evenementenplek in één. Ook vanaf deze plek kunnen we over de oude stadsmuren heen kijken. Het geeft weer een ander perspectief. Ook hier draait de airco op volle toeren en kunnen we dus even afkoelen om vervolgens de warmte weer te ervaren. Ja het is warm, maar het tempo hebben we aangepast en we moeten dus gewoon vaker onze waterhuishouding bijvullen. 

We wandelen vervolgens door de stad en vinden het plein Santa Domingo. Hier ligt een dame van Botero de kerk in te kijken. Grappig, want ze is hartstikke bloot, maar het kan…. Ook deze kerk is open, zodat de mensen hun askruisje kunnen halen. Andere kleur as en verschillen van kruisjes. Sommige zijn echt niet bescheiden en nemen het hele voorhoofd in beslag. 

Even lunchen….we wilden eigenlijk lekker buiten zitten, maar het waait nog niet echt en er vliegen allemaal kleine vliegen op dit plein. Ze kriebelen en dat is niet echt aangenaam. We gaan daarom toch maar binnen zitten. Het is er niet echt koel, maar in ieder geval geen vliegende aanvallers.

Vanmiddag wandelen we nog door de straten van het oude centrum. We hoeven niet per sé iets meer te zien, maar we komen nog steeds op plaatsen die we nog niet ontdekt hadden. Leuk hoor! Ook kruist er een indiaan ons pad. We konden het niet laten en hebben hem toch op de gevoelige plaat vastgelegd. We stranden vervolgens op een terrasje tegenover een kerk. We zien daar dat een bedelende vrouw vriendelijk verzocht wordt om uit de deuropening te gaan zitten. WoW…..die vrouw werd kwaad…..ze riep van alles. Ze gaat een eindje verderop zitten, maar voordat onze glazen leeg zijn zit zij al weer in de deuropening. Tja….zo gaan die dingen.

We lopen nog een eindje over de stadsmuren en komen bij het beroemde café uit waar kennelijk de mooiste zonsondergang te zien is. Ze zijn nog niet open….kennelijk staan er aan het einde van de middag rijen dik om daar op het terras te mogen zitten. Dus het café kan zich waarschijnlijk permitteren pas laat open te gaan. Overigens ligt naast het café de stadsmuur, dus daar is de zonsondergang net zo goed te zien…..

Vanavond verwennen we ons zelf nog maar eens met een lekker biefstukje en een stukje zalm…..volop genieten al moet je dat eigenlijk gewoon elke dag doen, nietwaar?!

warme groet,

Ria en Linda

Reageren is niet mogelijk.