Baranquilla – carnaval II

Posted by on 24 februari 2020

23 februari 2020

Als je geen ontbijt hebt bij je hotel dan moet je op zondagochtend op zoek naar eten. Gelukkig hoeven wij dan niet de vuilnisbak in. We gaan op zoek naar een Juan Valdez die op dit tijdstip al open is. Op ongeveer een kilometer lopen zou er één moeten zitten. 

We hebben waarschijnlijk een aantal parochianen vandaag een wonder mee laten maken. De schuifdeuren openen zich achter de pastoor en in het licht staan wij daar……Haha…..eigenlijk was het zo dat wij even schrokken. We vinden namelijk een winkelcentrum waar waarschijnlijk Juan gehuisvest is. De schuifdeuren openen zich en is daar gewoon een mis bezig. De pastoor staat met zijn rug naar ons toe. Oeps….laten we een andere ingang proberen. Als we het hebben over ruimtes mulifunctioneel inzetten….nou dit is een top voorbeeld. In het gekoelde winkelcentrum de mis houden. 

We nuttigen dus hier ons ontbijt en wandelen vervolgens weer een eindje. Het is zondag en het lijkt wel uitgestorven op straat. Het heeft iets troosteloos. In het volgende winkelcentrum vullen we onze vochthuishouding weer aan en koelen even af. We kennen inmiddels de route naar Via 40 waar ook vandaag weer een optocht zal zijn. Deze keer 300 dansgroepen, die voorbij zullen komen. 

Het is warm vandaag en geen wolkje aan de lucht. Het lijkt warmer dan gisteren. Het is nog niet zo druk als we bij Via 40 aan komen. We wandelen nu iets verder de route op. We zien daar rijen met stoeltjes in de schaduw. Ooohhhh verleidelijk….we doen het. Voor vijf euro hebben we twee stoeltjes op de eerste rij in de schaduw. We moeten wel even wachten voordat de optocht werkelijk bij ons aan komt. Eerst komen de hulpdiensten weer voorbij met luide sirenes. Deze keer ook de motorpolitie met achterop de motor de agentes staand op de motor. 

Dan komen de dansgroepen. Eerst traditionele folklore groepen. Het is duidelijk te zien dat zij het ook erg warm hebben. Wat opvallend is, is dat vele dansers toch echt al wel op leeftijd zijn. Prachtige jurken en hoofddeksels en de mannen in mooie pakjes. Mooi om te zien! Afwisselend komen er ook meer showballets tussendoor. Tegen half vijf houden wij het voor gezien. Er vallen meer gaten in de optocht en er lijkt wat herhaling te komen. De groepen komen ongetwijfeld ergens anders vandaan dan, maar de stijl zien we terugkomen.

Door de menigte zoeken we onze weg terug naar huis. Maar alsof we hier al dagen zijn, vinden we erg snel ons pad terug. Het blijft geweldig hoe overal de muziek over straat galmt en de menen niet anders kunnen dan bewegen.

Als we bijna thuis zijn, komen we nog bij een concert op een plein uitgelopen. Concert is misschien een groot woord, maar er wordt live muziek gemaakt. En wordt natuurlijk weer gedanst door de Colombianen. De mensen die op de tribune zitten, swingen allemaal mee. 

Morgen is het weer tijd om te gaan. Ondanks dat het hier echt slikken was zijn we blij dat we hier de optochten gezien hebben. De komende twee dagen gaan ze hier nog volledig los. Elke dag hebben zij drie optochten die allemaal wel een aantal uren duren. Maar voor ons is het genoeg geweest.

hasta luego!

Ria en Linda

Reageren is niet mogelijk.