Mexico Stad – Basílica de Guadaloupe

Posted by on 29 februari 2024

28 februari 2024

Vandaag maken we een dag van uiterste….we willen starten bij de Basilica de Guadeloupe. Deze plek is een bedevaartsoort en is te vergelijken met Lourdes. Maria is hier verschenen aan Juan (een indiaan) en uiteindelijk heeft dit geleid dat vele indianen katholiek zijn geworden. Aangezien Mexico-Stad op een voormalig meer is gebouwd vinden er vaak verzakkingen plaats. De basiliek raakte hierdoor zwaar beschadigd. Tussen 1974 en 1976 werd er daarom een nieuwe basiliek naast gebouwd. De nieuwe basiliek is gebouwd om een groot aantal bezoekers te verwerken, er kunnen maximaal 40.000 mensen tegelijk naar binnen. De oudste kerk staat helemaal scheef en ook als je daarin loopt, heb je het gevoel dat je tegen een berg omhoog moet lopen. Erg bijzonder om te ervaren.
We zien vele mensen op hun knieën door het middenpad naar voren schuiven of met bloemstukken binnen komen. Buiten Rome is dit de meest bezochte bedevaartsoord (christelijk).
Als in de oude basiliek de mis is afgelopen start vrij snel in de nieuwe basiliek de volgende mis. Het is mooi om de rituelen te zien, maar we hebben de mis niet uitgezeten. We klimmen nog naar boven om de kapel te bezoeken waar alle schilderijen hangen met de beeltenissen van de verschijning van Maria aan Juan en de gevolgen daarvan.

Als het helder weer was geweest hadden we een mooi uitzicht over de stad kunnen hebben. Maar sinds gisteren is de vulkaan meer actief en is de luchtkwaliteit minder goed. Ze spuugt meer as en waterdamp uit. Daarnaast zal de smog zeker ook meespelen.

Het enorme plein voor de kerken doen ons denken aan het plein in Vaticaanstad. Vlakbij één van de ingangen staat een geestelijke mensen te zegenen. Toen we aankwamen was het handje vol mensen, maar toen wij de plek verlieten stonden mensen in de rij. Sommige mensen hadden grote beelden bij om te laten zegenen. Toch ook weer bijzonder om te zien.

We pakken de metro weer terug en stappen nu bijna aan het andere uiterste van de lijn uit. We bezoeken de wijk Coyoacan. Dit is de wijk waar het museum van Frida Kahlo staat. Nu houden wij eigenlijk niet zo van haar stijl, maar we willen toch even langs haar huis gaan. Het is een hele wandeling vanuit het metrostation. Bijzonder dat ze hier maar één station hebben en dan zover uit het centrum. We zien bij het huis een hele rij mensen staan, die wachten op hun entree. Nou wij nemen genoegen met een foto van het huis en gaan verder. Ook deze wijk heeft veel bomen en vele koffietentjes. We rusten af en toe op een bankje in de schaduw, want de voeten voelen dat het een dag van uiterste is. Gezien de tijd besluiten we terug te lopen naar de metro, zodat we toch weer voor het donker thuis kunnen zijn.

Als we uitstappen bij het metrostation worden we misselijk van de wietlucht. Op het pleintje wordt flink geblowd en er hangen posters over wietplanten e.d.. Wij vinden alles best, maar houden gewoon niet van die geur en lopen dus snel door. Nogmaals het voelt nu niet onveilig, maar met de schemering hoeven wij hier niet perse te zijn.

Vanavond zetten we even de televisie aan…waarom geen idee, want dat hebben we de afgelopen zes weken nog nooit gedaan. Daar zien we op het nieuws dat de vulkaan meer actief aan het worden is. Laten we hopen dat ze rustig blijft en geen onnodig leed gaat veroorzaken hier.

We zien ondertussen ook ingecheckt op onze vlucht van morgen. We vliegen pas laat in de avond, dus we hebben morgen ook nog een dagje hier. We mogen onze bagage en auto hier achterlaten en dat is wel fijn. We zagen het niet zitten om op de laatste dag nog het risico te lopen dat onze auto werd opengebroken.

We genieten dadelijk nog maar van het fijne bed hier, want morgen zullen we weinig slapen in het vliegtuig, denken we.

Warme groet,

Ria en Linda

 

3 Responses to Mexico Stad – Basílica de Guadaloupe

 1. Jenny

  Het was leuk om jullie weer te volgen. Goede reis terug, en neem een lekker zonnetje mee naar Nederland!!!

 2. Sonja

  Fijne vlucht terug en leuk om weer mee te mogen reizen.

 3. Maaike

  Mooie verhalen van een mooie reis, en ik heb aan de zijlijn weer meegenoten.
  Goede reis terug, en tot snel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *